Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Acte necesare la frontiera romana pentru calatorii in strainatate


Master

Status: Offline
Posts: 18
Date:
Acte necesare la frontiera romana pentru calatorii in strainatate
  


Ghid destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate


Conditiile valabile incepand cu data de 1 octombrie 2005


[sursa: http://www.jurnalul.ro/articol_37754/ordin___nebunie_la_vama.html ]


Ce trebuie sa prezentati la controlul de frontiera, pentru a calatori, in scop particular, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare?
  • pasaport valabil;
  • asigurare medicala-valabila pentru intreaga perioada de sedere in statul pe teritoriul caruia calatoreste persoana in cauza;
  • biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului;
  • dovada detinerii unei sume minime in valuta;
  • documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate

    Care este cuantumul sumei minime in valuta?
    Suma minima in valuta, pentru fiecare persoana, se constituie din:
    1. 150 euro sau echivalent in alta valuta liber convertibila, suma destinata sa acopere cheltuielile de transport pana in tara de destinatie si intoarcere in Romania si
    2. o suma destinata cheltuielilor de intretinere corespunzatoare perioadei de sedere, al carui cuantum este urmatorul:
  • - 20 euro sau echivalent in alta valuta liber convertibila, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 100 de euro (suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile), in cazul calatoriei in fostele state socialiste pentru care nu este necesara viza de intrare, cu exceptia celor care au devenit membre ale U.E.;
  • - 30 euro sau echivalent in alta valuta liber convertibila, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 150 de euro (suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile), in cazul calatoriei in statele din U.E. si in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

    Cum faceti dovada detinerii sumelor in valuta?
    Dovada detinerii sumelor in valuta se face prin una din urmatoarele forme:
  • suma in valuta efectiva;
  • cecuri de calatorie;
  • carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara;
  • alte garantii financiare, cum sunt:
    - scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv;
    - garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.

    Ce categorii de persoane sunt exceptate de la dovada sumei in valuta?
  • minorul sub 14 ani inscris in pasaportul parintilor;
  • minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele / parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie. In aceste situatii se vor prezenta documente doveditoare.
  • cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
  • cetatenii romani care prezinta la iesirea din tara un document oficial care atesta existenta dreptului de sedere, precum si, dupa caz, de tranzit, pe teritoriul altor state decat cele membre ale Uniunii Europene, daca urmeaza sa calatoreasca direct pe teritoriul acelor state;
  • cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in regim de mic trafic;
  • posesorii unui permis de sedere valabil, eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene;

    Ce documente puteti prezenta in schimbul sumei destinate sa acopere cheltuielile de transport (150 euro)?
  • bilete dus-intors;
  • vouchere sau alte documente care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie, cu conditia ca acestea sa includa si cheltuielile de transport.

    Care sunt exceptiile de la dovada sumei destinate sa acopere cheltuielile de intretinere?
  • persoanele care prezinta la controlul de frontiera voucher sau alte documente care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie;
  • persoanele care calatoresc in scop de studii sau alte forme de pregatire si detin documente din care rezulta asigurarea financiara a calatoriei;
  • persoanele care calatoresc in scop turistic si au invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman, din care rezulta asigurarea financiara a calatoriei;
  • persoanele care detin documente care atesta faptul ca persoana se deplaseaza in strainatate pentru a participa la simpozioane, conferinte, manifestari cultural-sportive sau pentru a urma un tratament medical, ori imbolnavirea sau decesul unei rude stabilite in strainatate, din care rezulta asigurarea financiara a calatoriei.

    Prin ce documente justificati scopul si conditiile sederii planificate?
    Pentru calatorii in scop profesional:
  • certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului in Romania, care sa ateste calitatea de comerciant; in cazul in care persoana care urmeaza sa se deplaseze in strainatate are o alta calitate in cadrul societatii decat cea care poate fi atestata prin certificat, se prezinta si o imputernicire de reprezentare din partea societatii respective sau a comerciantului;
  • invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea profesionala desfasurata;
  • alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau a relatiilor avand legatura cu activitatea profesionala desfasurata;
  • bilete de intrare la targuri si congrese.

    Pentru calatorii in scop turistic sau particular:
  • documente justificative de la structurile de primire turistice;
  • confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile de primire turistice din strainatate, inclusiv confirmari care privesc rezervari efectuate prin intermediul internet-ului;
  • voucher, eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii;
  • invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman.

    Atentie! Unele state solicita ca invitatia sa corespunda anumitor reguli, care sunt obligatorii:

    Pentru Spania, invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, iar din aceasta trebuie sa rezulte in mod expres urmatoarele (orice alt tip de invitatie nefiind acceptat):
  • Cel care invita sa fie cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania;
  • Sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele 6 luni;
  • Sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare si asistenta sanitara;
  • Se obliga sa garanteze ca persoana se intoarce in tara;
  • Cel care este invitat sa nu munceasca in Spania;
    Hartia invitatiei este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta), care trebuie sa aiba in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei. Invitatia trebuie prezentata numai in original (nu se admit copii xerox sau fax) si trebuie sa fie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.

    Pentru Republica Federala Germania, invitatia trebuie sa cuprinda declaratiile de preluare a cheltuielilor.
    Pentru calatorii in scop de studii sau alte forme de pregatire:
  • confirmarea de inscriere la o institutie de invatamant in scopul participarii la pregatiri si perfectionari teoretice si practice;
  • carnetul de student si certificatul de studii de la institutiile de invatamant.
    Pentru calatorii in alte scopuri:
  • inscrieri, programe sau alte documente care atesta faptul ca persoana urmeaza a se deplasa pentru a se inscrie sau a participa la un concurs de admitere la o institutie de invatamant in strainatate;
  • confirmari de participare, bilete de intrare sau chitante, pentru manifestari politice, stiintifice sau religioase, pe cat posibil cu indicarea unor detalii, cum ar fi numele institutiei care invita si durata sederii;
  • documente care atesta faptul ca persoana se deplaseaza in strainatate pentru a participa la simpozioane, conferinte, manifestari cultural-sportive sau pentru a urma un tratament medical, ori imbolnavirea sau decesul unei rude stabilite in strainatate.
    In orice situatie, invitatia redactata intr-o limba straina trebuie insotita si de traducerea, in limba romana, efectuata de un traducator autorizat.

    Lista cuprinzand tarile cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale pentru acordarea asistentei medicale pe baza de reciprocitate in domeniul sanatatii, conform prevederilor Ordinului comun MAI/MSF nr. 311/248/2002 (pentru calatoriile in aceste tari, cetatenii romani nu au nevoie de asigurare medicala)






  • Albania
  • Marea Britanie
  • Armenia
  • Bulgaria
  • Cipru
  • China
  • Croatia
  • Cuba
  • Egipt
  • Grecia
  • Serbia si Muntenegru


  • Liban
  • Lituania
  • Macedonia
  • Moldova
  • Rusia
  • Siria
  • Slovenia
  • Tunisia
  • Turcia
  • Ucraina
  • Ungaria

  • Lista statelor pe teritoriul carora cetatenii romani pot intra/sta fara viza (comunicata de Ministerul Afacerilor Externe)






  • Albania
  • Andorra
  • Austria
  • Belgia
  • Bulgaria
  • Cehia
  • Chile
  • Cipru
  • Columbia
  • Coreea de Sud
  • Costa Rica
  • Croatia
  • Danemarca
  • Elvetia
  • Estonia


  • Finlanda
  • Franta
  • Germania
  • Grecia
  • Islanda
  • Italia
  • Letonia
  • Liechtenstein
  • Lituania
  • Luxemburg
  • Malaezia
  • Malta
  • Maroc
  • Moldova
  • Monaco


  • Norvegia
  • Olanda
  • Polonia
  • Portugalia
  • San Marino
  • Sfantul Scaun
  • Singapore
  • Slovacia
  • Slovenia
  • Spania
  • Suedia
  • Tunisia
  • Ungaria
  • Uruguay
  • Venezuela

  • ATENTIE!
    Cetatenii romani pot calatori pentru o perioada determinata (30 - 90 de zile) intr-un interval prestabilit (6 luni - 1 an), in tarile pentru care nu este necesara viza de intrare, iar durata sederii, de regula, poate fi realizata doar intr-un singur stat.



    Astfel, in tarile membre ale Spatiului Schengen: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca si Elvetia, cetatenii romani au dreptul legal de sedere o perioada de 90 zile intr-un interval de 6 luni, potrivit articolului 20, paragraful 1, din Conventia de aplicare a Acordului Schengen.



    Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari in Spatiul Schengen.



    Dupa consumarea celor 90 zile, cetateanul roman are obligatia de a parasi Spatiul Schengen, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari.



    Telefoane utile
    La nivelul Politiei de Fontiera Romane exista o linie telefonica non-stop (prefix + 959 pentru judetele de frontiera si 9590 pentru Capitala), prin intermediul careia orice persoana poate semnala incidente neplacute survenite in traficul transfrontalier sau inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special.



    Sesizari si reclamatii pot fi facute direct Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, accesand pagina de internet www.politiadefrontiera.ro  sau la adresele de e-mail: pfr@politiadefrontiera.ro si pfr@mai.gov.ro  



    De asemenea, pentru sesizari privind acte de coruptie savarsite de politistii de frontiera, va puteti adresa:


    - Corpului de Control al Ministrului Administratiei si Internelor tel. - 021/303.70.84;
    - Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Administratiei si Internelor - Bucuresti - tel. 021/315.87.52;
    - Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor - 021/324.12.76.


     



    __________________
    Page 1 of 1  sorted by
     
    Quick Reply

    Please log in to post quick replies.

    Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


    Create your own FREE Forum
    Report Abuse
    Powered by ActiveBoard